Науката Хомеопатия е създадена в края на 18 век от немския лекар Кристиян Фридрих Самуел Ханеман. Младежът първо се дипломира като лекар по алопатична (традиционна) медицина. Той е бил много интелигентен и начетен човек, който за крехката си възраст от 20-25 години вече говори перфектно английски, френски, латински и гръцки и своя роден немски език. Още в началото на своята медицинска практика, Ханеман разбира, че симптоматичното лечение не дава добри и трайни резултати; даже напротив води до по-голямо разболяване на болните. Това лечение се базира на принципа на отстранява на възникналите симптоми чрез вземане на противоположно на болестта средство. По това време са се използвали като методи за лечение: масивното кръвопускане, използването на всякакви „очистителни“ средства, също лечение с арсен, цинк и др.

Какво прави Ханеман и как достига до първия и основополагащ принцип за лечение в Хомеопатията а именно, че подобното се лекува с подобно – Similia Similibus Curentur. Тъй като немският лекар по това време се е занимавал с преводи на медицински текстове, той започва да превежда Материя Медика на Кулен. В нея е написано, че хинина заради своето ободряващо действие повлиява оздравително при малария. Ханеман приема това твърдение скептично и решава сам да взема в продължение на няколко дни малки дози хинин, за да види какво ще е въздействието му върху организма. С този първи експеримент, той наблюдава, че след приемането на това вещество, у него са се развили симптоми подобни на малария. Така Ханеман стига до заключение, че когато дадено вещество предизвика болестни симптоми у здрав човек, то може да излекува напълно подобни болестни симптоми у болен човек! Това е момента, в който той създава основополагащия принцип в Хомеопатията: „Подобното се лекува с подобно“. А името Хомеопатия идва от гръцки  – “homeo” – подобен и “pathos” – страдание.

Младият немски лекар продължава с подобни опити още 6 години, като през 1810 година издава първото издание на „Органон на лечебното изкуство“, в който сборник, той описва подробно начинът на лечение с хомеопатия и извежда няколко основни принципи, които претърпяват някои промени с годините му на практика. Самуел Ханеман посвещава целия си живот да изследва и полага основите на науката Хомеопатия. И неговият сборник – Органон – претърпява 6 редакции, като последната е публикувана след смъртта му.

0 отговора

Отговорете

Желаете ли да се включите в разговора?
Моля, заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *