TV1 Play


„Пътят“ – гещалт терапия с гост Диана Дичева, бр. 342

Хомеопатия 1 част – Интервю в „Здрава история“Интервю с Диана Атанасова – класически хомеопат

Разкажи ни с няколко думи коя си ти и с какво се занимаваш?

Здравей Еми, казвам се Диана Атанасова и съм класически хомеопат, психолог и майка на две деца. В момента се обучавам и като психотерапевт в направление гещалт психотерапия. В свободното си време обичам да съм със семейството си, да общувам с природата, да се разхождам и просто да наблюдавам какво се случва около мен.

Какво те привлече към хомеопатията?

Всичко започна след раждането на голямата ми дъщеря, която скоро ще навърши 8 години. 2-3 месеца след раждането си, тя започна да отказва да суче, ей така изведнъж, като до преди това си се хранеше много добре. И не само не искаше да суче, но не искаше и изцедена кърма, нито пък адаптирано мляко. Аз естествено като майка се притеснявах и се опитвах да намеря начин да й помогна. Видимо тя си беше здраво и усмихнато дете, но едвам по 3-4 пъти на денонощие я прилъгвах да суче. Според педиатърката на детето ми единственото решение беше да й давам адаптирано мляко. Когато дъщеря ми стана на 5 месеца, й пуснах изследвания за ….

Хомеопатия 2 част – Интервю в „Здрава история“Интервю с Диана Атанасова – класически хомеопат

Много скептици смятат, че хомеопатията работи единствено въз основа на плацебо ефекта. Ти какво смяташ по въпроса?

Предвид, че хомеопатията помага на бебета и животни, които няма как да се самосугестират, въздействието на хомеопатията със сигурност не може да се припише на плацебо ефект. Самуел Ханеман, бащата на Хомеопатията, е посветил целия си живот на това да открие, приложи и усъвършенства принципите й. Той сам открива и изследва принципа на подобието върху себе си, като започва да приема хининова кора в материална доза и скоро открива, че развива симптоми на малария. Впоследствие открива начина на разреждане и потенциране на хомеопатичните лекарства, който се изпозва и до днес.

Хомеопатичните лекарства се правят основно от растения, животни и минерали, като в процеса на разреждане все повече намаляват и се губят физическите молекули от изходното вещество. Важно е да се подчертае, че хомеопатичните лекарства не са билки и е различен начинът на лекуване от това при билколечението…