Хомеопатия 1 част – Интервю в „Здрава история“Интервю с Диана Атанасова – класически хомеопат

Разкажи ни с няколко думи коя си ти и с какво се занимаваш?

Здравей Еми, казвам се Диана Атанасова и съм класически хомеопат, психолог и майка на две деца. В момента се обучавам и като психотерапевт в направление гещалт психотерапия. В свободното си време обичам да съм със семейството си, да общувам с природата, да се разхождам и просто да наблюдавам какво се случва около мен.

Какво те привлече към хомеопатията?

Всичко започна след раждането на голямата ми дъщеря, която скоро ще навърши 8 години. 2-3 месеца след раждането си, тя започна да отказва да суче, ей така изведнъж, като до преди това си се хранеше много добре. И не само не искаше да суче, но не искаше и изцедена кърма, нито пък адаптирано мляко. Аз естествено като майка се притеснявах и се опитвах да намеря начин да й помогна. Видимо тя си беше здраво и усмихнато дете, но едвам по 3-4 пъти на денонощие я прилъгвах да суче. Според педиатърката на детето ми единственото решение беше да й давам адаптирано мляко. Когато дъщеря ми стана на 5 месеца, й пуснах изследвания за кръв и урина и се указа, че в урината й има завишени нива на чревната бактерия Ешерихия коли. Докторите предполагаха, че заради това детето има намален апетит и бяха категорични, че е необходимо антибиотично лечение. За мен това бе немислимо и аз продължих да търся начин да помогна на детето си по щадящ за него и хуманен начин.

Това са и първите ми стъпки към откриването на хомеопатията като метод, подходящ за деца, възрастни, растения, животни – въобще за всички живи организми, който работи по щадящ начин, с грижа, използвайки естествените самовъзстановителни сили на организма. Ето това ме привлече – хомеопатията разглежда човека холистично, цялостно, като взема предвид неговите мисли, емоции, физически оплаквания заедно.

На нашето семейство се наложи да сменим 4 хомеопата за детето ми и попаднахме най-накрая на класически хомеопат, който следва принципите на класическата хомеопатия, което води до видими и бързи резултати. Това ме провокира и аз да запиша да уча хомеопатия и да помагам по този начин на хората да бъдат по-здрави, по-цялостни, по-осъзнати.

Тук бих искала да кажа нещо важно, което смятам, че повечето хора не знаят. Може да се предприеме хомеопатично лечение не само, когато имаш физически симптом като висока температура или кашлица. Хомеопатичното лечение е много подходящи при лечение и на хронични заболявания. А още по-малко известно е, че дори може да се използва за личностно израстване.

На какъв принцип работи хомеопатията?

Основният принцип в хомеопатията е принципът на подобието или Similia Similibus Currentur – т.е дава се едно хомеопатично лекарство, което е най-подобно на болестта на човека. Това, което хомеопатичното лекарство всъщност прави, е да подпомогне естествените лечителски сили, които има всеки организъм, за да може човекът да стане по-здрав.

Принципът на подобието казва, че в един момент има само едно най-подобно лекарство подходящо за дадения човек. Това лекарство се взема в минимална доза и е винаги в течна форма, тъй като хомеопатичните лекарства са динамични лекарства.

Принципите, според които работи науката хомеопатия, са далеч от тези, по които работи днешната традиционна медицина. Както казах и по-горе, класическата хомеопатия ще даде само едно най-подобно лекарство, докато традиционната медицина дава различни лекарства за различни физически симптоми.

Какво значи да лекуваш цялото, а не симптома? Ще ни дадеш ли пример?

Да лекуваш цялото означава да не делиш емоциите, мислите и физическите симптоми у даден човек. Хомеопатията е холистична наука, която разглежда всички тези части на човека в неделима цялост.

Например, идва човек с оплакване от болки в кръста и гърба, които се засилват вечер преди лягане. Този човек споделя, че много трудно заспива, това му отнема около час и през това време си мисли колко много задачи има за следващия ден, как трябва да стане рано да приготви закуска за децата, да ги събуди, да ги накара да се облекат, след което да ги закара и да отиде на работа, а след работа трябва да отиде и при болната си майка, защото изпитва дълг към нея и т.н. И тези мисли преди да заспи предизвикват гняв и чувство за безпомощност у него. Класическият хомеопат ще изслуша подробно човека и ще му даде едно хомеопатично лекарство, което покрива тези физически симптоми, мисли и емоции. Това именно означава неделима цялост между физическо тяло, ум и емоции.


Източник: https://zdravaistoria.com